Bästa Badrumsrenovering F1, Köksplanering, Trycka saker

Planera och renovera det lilla köket

Ett stort och luftigt kök är drömmen för många men det är inte alltid det är en möjlighet. Är man trångbodd har man troligen ett litet kök men även här kan man göra underverk. Att genomföra en köksrenovering i ett litet kök kräver dock extra noggrann planering och man bör se till att få in tillräckligt med förvaring för att skapa ordning och reda.

Vad är viktigast?

När man planerar en köksrenovering i ett väldigt litet kök behöver man till att börja med sätta sig ned och skriva en lista över vad som känns allra viktigast. Fundera över dina behov och vilka funktioner som är viktiga just för dig och lista dom gärna i rangordning.

Behöver du till exempel både en fullstor kyl och frys eller skulle det fungera med en kombinerad variant för att spara plats? Har du behov av en mikrovågsugn kanske du kan leta efter en vanlig ugn som också har microfunktion. Det finns många smarta val att göra för att spara plats vid sin köksrenovering och för att få rum med alla dom saker som känns viktigast.

Skissa på flera förslag

I planeringsstadiet av en köksrenovering är det bra att vrida och vända på olika förslag innan man slutligen bestämmer sig för hur köket ska se ut. Rita och skissa på flera olika förslag för köksrenovering stockholm, jämför och låt det gro ett tag innan du fattar beslutet. Det kan också vara en idé att ta hjälp från någon som är expert på köksplanering, vilket brukar erbjudas hos den leverantör man kommer att köpa köket ifrån.

Öppen förvaring skapar rymd

Det är otroligt viktigt med förvaring i ett kök, annars skapas lätt kaos och en känsla av oordning. En köksrenovering är ett bra tillfälle att se över vilka förvaringsmöjligheter som finns och göra slag i saken.

Ett bra tips för det lilla köket är att satsa på mycket öppen förvaring. Det vill säga snygga hyllor ovanför bänkarna istället för klumpiga och stora skåp med dörrar. Öppen förvaring tar för det första inte lika mycket plats och för det andra skapar det en luftigare känsla. Dessutom kan man inreda med snygga glas, porslin och andra saker som man vill ska synas i köket.

Ljusa färger

Vid en köksrenovering i ett litet kök ska man också tänka på att välja ljusa färger framför mörka. Med fördel kan man välja till exempel vitt, grått eller beige till både väggar och skåpluckor, samt se till att man släpper in det naturliga ljus som går. Ljusa färger har nämligen en förmåga att få ett rum att kännas större medan mörka färger har motsatt effekt. Finns möjlighet att sätta upp en spegel, exempelvis vid köksbordet, så kommer även det ge en bra effekt.

Drömmen om ett generöst och luftigt kök kanske inte kan bli sann den här gången men man kan åtminstone skapa en illusion av att ett litet kök är större än vad det egentligen är. Med noggrann planering, smarta val och bra med förvaring får man ett snyggt och funktionellt kök även om det till ytan är litet.